Archive for the 'science' Category

25
Nov
09

Do not smoking in this VILLAGE!

When we go to somewhere, sometimes we see signs indicating no smoking area. This area can be a restaurant, department store, supermarket, etc.

Singgalang Mountain

Singgalang Mountain

Some people agree about this rule and others do not agree. Some people sure that smoking is legal activity and should not be forbidden in any area. They think smoking is activity that can make them feel relax. What will happen if the no smoking area is a large area, such as village? Well, let’s see Singgalang village, Indonesia. Continue reading ‘Do not smoking in this VILLAGE!’

Advertisements
25
Nov
09

64 = 65 ?

while I was giving score for Final Project PTI  (making website),  I saw something interesting in Diar’s project (5208100060).  something that make me keep thinking of it… it is an animation that simulate a strange theorem, 64 = 65.. check this out…

64 = 65 ?

i almost think it is valid theorem, but i see something strange at lines of the final small  squares. it seems that the lines is not exactly connected. but, i am sure there is a reason that explain it clearly.. Can you help me to explain about this phenomena? leave your comment please…

if  the picture freeze and you can’t see the animation, click here

 

Matematika merupakan hal yang sudah tidak aneh lagi di dunia ini. Bahkan anak kecil sekalipun sudah mengenal matematika, setidaknya dengan menghitung jumlah jari mereka sendiri, mereka menghitung berkali-kali yang jelas tujuan mereka bukan ingin mengetahui jumlah jari mereka. well, yang aku bahas di sini bukan soal matematika biasa, tapi menguak tentang soal sederhana yang di buat sulit: apakah 64=65?  terdengar konyol memang. tapi hal tersebut tergambar jelas di ilustrasi berikut:

64 = 65 ?

Nah, ilustrasi di atas seakan membuktikan bahwa 64=65. heum, it must be wrong. ada yang bisa memberi solusi?

kalo gambar diatas nggak jalan, coba: klik disini

25
Nov
09

Apa sih pengertian coding, compiling, debugging, dan executing itu?

hm…. yang jelas, aku nggak akan ngasih penjelasan yang gamblang atau ngasih definisi panjang lebar mengenai istilah coding, compiling, debugging, dan executing, cz si wikipedia bakal ngasih penjelasan yang lebarnya tuh g keturutan.

Intinya, ketika kita menaruh tangan kita di keyboard, jari2 mencet tombol keyboard,  sambil mlototin layar (layar sendiri, bukan layar oranglain, piracy is crime ) dan otak sedang di peres mpe tinggal ampas-ampasnya doank, itu namanya kita lagi ngoding…

Lha compiling itu sebenarnya bisa diartikan macem2, salah satunya adalah ketika kita ngklik perintah “compile” di IDE kita, yang nantinya, keluar script coding kita bener apa nggak (bener nggaknya menurut tata penulisan code). itu bisa disebut compiling juga. Lha, kalo berhasil di compile, terciptalah file.class…

kalo salah, time for debugging….bisa pake IDEnya, bisa pake otak kita yang sangat cuanggih bangeeeet…. Subhanallah…

executing tu ya berarti menjalankan program kita…

untuk lebih jelasnya, Mbah Google pasti tau jawabannya… 😉

jangan ditelan mentah2 y….nggak semua yang loe baca itu bener…..ehhehehehehe 😀

25
Nov
09

My Greatest Project: Monopoly

Introducing original fidora’s first project… Ini adalah proyek pertamaku di perkuliahan Sistem Informasi ITS Surabaya. Game ini dikembangkan oleh 4 anak dan aku salah satunya, yang lebih anehnya, aku yang jadi pimpinan proyek ini. Wuhuuuu, seru juga. Ini lambang yang kami buat untuk proyek pertama kami, named Pollypop:

logo31

PollyPOP is a simpler style of Monopoly. But you will get so many thing. Ya walaupun sebenarnya tidak jauh beda dengan monopoly biasa, tapi Pollypop ini punya banyak banget keuntungan, selain warna dan desainnya yang eye-catching banget. Liat aja:

awal

Continue reading ‘My Greatest Project: Monopoly’

06
Oct
09

Gempa 8,8 skala richter akan porak porandakan Jatim Selatan, waspada!

Bumi pertiwiku kini diancam bencana lagi. Setelah tsunami aceh, gempa jogja, gempa padang, kini jawatimurku terancam. Provinsi tempat aku lahir, tempat ortuku lahir, tempatku menuntut ilmu hingga sekarang, tempat tinggal ortuku sekarang, telah diberitakan di berbagai media masa bahwa dalam kondisi siaga gempa 8,8 skala richter.

Menurut berita di internet, pesisir selatan Jatim dan Bali masuk dalam zona bahaya gempa yang berpotensi tsunami. Sebab di wilayah selatan Jatim terdapat patahan panjang mulai dari Sumatera. Bahkan salah satu pakar geologi dari LIPI, Danny Hilman Natawidjaja, mengatakan bahwa terjadinya gempa di Aceh dan Sumatera Utara pada 26 Desember 2004, gempa Jogyakarta pada 27 Mei 2006 dan Gempa Padang yang terjadi pada 30 Septenber 2009 kemarin, memicu patahan di Samudera Indonesia.

Adanya patahan itu diperkirakan bakal terjadi gempa dahsyat berkekuatan lebih dari 8 Skala Richter yang berpotensi Tsunami. Prediksi itu beralasan, dari penelitian Prof Kerry Sieh dari Nanyang Technology University (NTU) Singapura, memiliki catatan gempa dan patahan yang terjadi di selatan Jawa selama 12 tahun. Jika tekanan terhadap patahan semakin tinggi, bisa jadi memicu gempa yang mencapai 8,8 SR.

Gubernur jatim, pakdhe karwo juga Continue reading ‘Gempa 8,8 skala richter akan porak porandakan Jatim Selatan, waspada!’

29
Sep
09

“Minal ‘aidin wal faizin” benarkah?

Temanku datang kepadaku. Mengulurkan tangannya untuk berjabat tangan. Dengan senang hati aku jabat tangannya dengan senyuman. Temanku membalas senyumku lalu berkata, “Minal ‘aidin wal faizin ya Zal!” Sesaat pikiranku berkecamuk memikirkan sesuatu. Segera aku fokus kembali ke temanku. Lalu aku jawab, “Maaf lahir batin ya!”

“Minal ‘aidin wal faizin”

Mungkin memang terlihat sangat familiar. Tidak ada yang aneh. Bagiku juga tidak aneh memang, tetapi bisa juga jadi aneh. Sering muncul, baik dari lisan orang di sekitar kita, maupun dari iklan di media televisi, koran, atau spanduk besar di pinggir jalan. Biasa diikuti dengan kalimat “Mohon maaf lahir batin.” Entah siapa yang pertama kali menciptakan. ‘mantra’ tersebut mengakar begitu kuat di kebudayaan Indonesia. Semakin manis karena keduanya berakhiran -in.Tetapi sebenarnya…

Continue reading ‘“Minal ‘aidin wal faizin” benarkah?’

14
Jul
08

save earth means save yourself

do you let your earth keep in danger?
do you wanna your earth stay in melting way?

just save your own earth!!!
earth need our hand to make her better..

these are some simple way you can do to save our earth..
these are not for being read only, but also being followed..

1. Reduce, Reuse, Recycle

Do your part to reduce waste by choosing reusable products instead of disposables. Buying products with minimal packaging (including the economy size when that makes sense for you) will help to reduce waste. And whenever you can, recycle paper, plastic, newspaper, glass and aluminum cans. If there isn’t a recycling program at your workplace, school, or in your community, ask about starting one. By recycling half of your household waste, you can save 2,400 pounds of carbon dioxide annually.

2. Use Less Heat and Air Conditioning

Adding insulation to your walls and attic, and installing weather stripping or caulking around doors and windows can lower your heating costs more than 25 percent, by reducing the amount of energy you need to heat and cool your home.Turn down the heat while you’re sleeping at night or away during the day, and keep temperatures moderate at all times. Setting your thermostat just 2 degrees lower in winter and higher in summer could save about 2,000 pounds of carbon dioxide each year.

3. Change a Light Bulb

Wherever practical, replace regular light bulbs with compact fluorescent light (CFL) bulbs. Replacing just one 60-watt incandescent light bulb with a CFL will save you $30 over the life of the bulb. CFLs also last 10 times longer than incandescent bulbs, use two-thirds less energy, and give off 70 percent less heat.If every U.S. family replaced one regular light bulb with a CFL, it would eliminate 90 billion pounds of greenhouse gases, the same as taking 7.5 million cars off the road.

4. Drive Less and Drive Smart

Less driving means fewer emissions. Besides saving gasoline, walking and biking are great forms of exercise. Explore your community’s mass transit system, and check out options for carpooling to work or school.When you do drive, make sure your car is running efficiently. For example, keeping your tires properly inflated can improve your gas mileage by more than 3 percent. Every gallon of gas you save not only helps your budget, it also keeps 20 pounds of carbon dioxide out of the atmosphere.

5. Buy Energy-Efficient Products

When it’s time to buy a new car, choose one that offers good gas mileage. Home appliances now come in a range of energy-efficient models, and compact florescent bulbs are designed to provide more natural-looking light while using far less energy than standard light bulbs.Avoid products that come with excess packaging, especially molded plastic and other packaging that can’t be recycled. If you reduce your household garbage by 10 percent, you can save 1,200 pounds of carbon dioxide annually.

6. Use Less Hot Water

Set your water heater at 120 degrees to save energy, and wrap it in an insulating blanket if it is more than 5 years old. Buy low-flow showerheads to save hot water and about 350 pounds of carbon dioxide yearly. Wash your clothes in warm or cold water to reduce your use of hot water and the energy required to produce it. That change alone can save at least 500 pounds of carbon dioxide annually in most households. Use the energy-saving settings on your dishwasher and let the dishes air-dry.

7. Use the “Off” Switch

Save electricity and reduce global warming by turning off lights when you leave a room, and using only as much light as you need. And remember to turn off your television, video player, stereo and computer when you’re not using them.It’s also a good idea to turn off the water when you’re not using it. While brushing your teeth, shampooing the dog or washing your car, turn off the water until you actually need it for rinsing. You’ll reduce your water bill and help to conserve a vital resource.

8. Plant a Tree

If you have the means to plant a tree, start digging. During photosynthesis, trees and other plants absorb carbon dioxide and give off oxygen. They are an integral part of the natural atmospheric exchange cycle here on Earth, but there are too few of them to fully counter the increases in carbon dioxide caused by automobile traffic, manufacturing and other human activities. A single tree will absorb approximately one ton of carbon dioxide during its lifetime.

9. Get a Report Card from Your Utility Company

Many utility companies provide free home energy audits to help consumers identify areas in their homes that may not be energy efficient. In addition, many utility companies offer rebate programs to help pay for the cost of energy-efficient upgrades.

10. Encourage Others to Conserve

Share information about recycling and energy conservation with your friends, neighbors and co-workers, and take opportunities to encourage public officials to establish programs and policies that are good for the environment.These 10 steps will take you a long way toward reducing your energy use and your monthly budget. And less energy use means less dependence on the fossil fuels that create greenhouse gases and contribute to global warming.

sumber: about.com




my nationality

writer


struggling for whole happiness "Muhamad Rizal Avif Khan"
Share |